You are here

Viini & juusto

 

Hapokas viini kruunaa vuohenmaidosta valmistetun juuston

Laadukas viini ja juusto ovat parhaimmillaan tanssiva, makuhermoja hivelevä yhdistelmä, joka kruunaa juhlan. Esimerkiksi uutta vuotta voi vieraiden kanssa ottaa vastaan pitkästä illallisesta nautiskellen. Isäntäväki voi juhlailtana oman asunsa ja ruoan lisäksi panostaa hieman enemmän myös viinin valintaan, jossa auttaa muutaman säännön mielessä pitäminen.

Viinin ja ruoan yhdistämisessä tavoitteena on, että maku îlähtee lentoonî eli se on enemmän kuin osiensa summa. Vuohenjuusto, joka Suomessa yhdistetään usein chèvreen, poikkeaa muista juustoista siten, että sen valmistuksessa on käytetty hapatettua maitoa tai maidon kypsytettä. Se tekee mausta hapokkaan. Kun valitaan juomaa vuohenmaidosta valmistetuille juustoille, on kiinnitettävä huomiota siihen, että myös juoman tulisi olla melko hapokas.

– Esimerkiksi valkoviinirypäleet Riesling tai Sauvignon Blanc ovat klassikkoja. Punaviineistä riittävän hedelmäisiä sekä hapokkaita ovat Pinot Noir ja Cabernet Franc, joka on Loiren laakson bravuuri. Mutta samppanjathan sopivat myös loistavasti, sillä nehän vasta hapokkaita ovat, viinikirjailija Jukka Sinivirta opastaa.

Viinin valinnassa kannattaa kuunnella myös omia makuhermojaan ja mieltymyksiään eikä uskoa pelkästään suosituksia. Nyrkkisääntönä voi myös pitää sitä, että samalta alueelta tulevat viinit ja juustot ovat hyvä makuyhdistelmä. Usein juhlien emäntä ja isäntä panostavat juhlavaatteisiinsa ja ruokaan, mutta viineissä nuukaillaan. Jos kuitenkin maksaa viinistä viisikin euroa enemmän kuin on tottunut, on maussa jo dramaattinen ero.

Tarjoa alku- tai väliruokana

Jukka Sinivirta itse suosii ranskalaista tapaa juustojen ja viinin tarjoilussa: ennen jälkiruokaa juustotarjotin ja sen kanssa hyvin valittu viini.

– Itse tarjoaisin uutena vuotena pitkän illallisen jälkeen kuttucheddaria ja kullanruskeaa portviiniä eli tawnya, jota on kypsytetty 20 vuotta tynnyrissä. Sen kuivatun hedelmän ja vaniljan vivahteet tuovat cheddarin toffeen ja kuivattujen hedelmien maun esiin. Muutama suupala juustoa ja pari lasillista viiniä kruunaavat illallisen.

Juuston seurana voi tarjota esimerkiksi kypsiä päärynäviipaleita, ananaskirsikoita, tuoreita viikunoita tai taateleita. Ohuet piparkakut sopivat erityisesti homejuustojen rinnalle. Jos juustoa tarjoaa alkupalana, voi sen kietaista ranskalaisittain rapeaan pekoniin.

– Juuston kanssa ei kannattaisi tarjota viinirypäleitä eikä omenoita. Viinirypäleen sokeri saa kuivan ja hapokkaan viinin maistumaan ilkeän kuivalta eivätkä omenan hapot ja makeus ole hyvä yhdistelmä viinille, Sinivirta sanoo.

Suomalaiset ovat innostuneet juustoista

Suomalaisista on tullut ennakkoluulottomimpia juustojen syöjiä ja kauppojenkin juustotarjonta on viimeisen parin vuoden aikana lisääntynyt huimasti. Jukka Sinivirta muistaa vielä ajan, kun joitakin juustoja sai vain tietyistä erikoisliikkeistä. Kolatun Juustolasta kerrotaan, että viime vuosina suomalaiset ovat vuosittain popsineet noin kolme kiloa enemmän juustoja kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

– Suurin kasvu on ollut juuri erikoisemmissa, esimerkiksi vuohenmaidosta valmistetuissa juustoissa, mihin vaikuttaa varmasti matkustelun lisääntyminen, yrittäjä Janne Tolvi kertoo.

Me suomalaiset olemme kuitenkin vielä kaukana eurooppalaisista tavoista, koska meillä on tapana siivuttaa juusto leivän päälle. Monet myös kauhistuvat erikoisjuustojen kalliimpaa hintaa.

– Esimerkiksi vuohi ei tuota maitoa kovin paljon, joten on luonnollista, että vuohenmaidosta valmistettu juusto on kalliimpaa. Emme osaa ajatella, että erikoisjuustot ovat juhlahetkiä varten. Nyt ratkaistaan se, mitä juustotarjonnalle käy. Jos suomalaiset eivät innostu tarpeeksi juustoista, eihän niitä silloin ole myynnissäkään, Jukka Sinivirta pohtii.

Älä anna vieraiden syödä liikaa

Juuston tarjoilussa on tärkeää, että juusto on huoneenlämpöistä. Ennen tarjoilua juusto kannattaakin ottaa jääkaapista 1-2 tunniksi huoneenlämpöön. Juustotarjoilun määrään vaikuttaa muu tarjoilu. Jos illallinen on tuhti, ei kukaan jaksa syödä juustoja paljon. Yhtä ruokailijaa kohden ei kannata varata yli 100 grammaa juustoa. Yleensä Suomessa on kuitenkin tapana ajatella, että mitä enemmän ruokaa on pöydässä, sitä parempi.

– Olisi järkevä tarjota ruokaa ja juomaa vain sen verran kuin epäilee sitä menevän. Esimerkiksi juuston maku ja rakenne saattavat muuttua, jos sen laittaa lämmenneenä takaisin jääkaappiin. Syömisestä ja juomisesta pitäisi tulla hyvä olo ja onkin isännän ja emännän tehtävä huolehtia siitä, etteivät vieraat syö liikaa, Jukka Sinivirta opastaa.